Mars 2011, “Vivre selon ses idées”


Doen waar men zin in heeft.

Welverdiende rustTja, dat klopt natuurlijk ook wel. We doen waar we zin in hebben. Je hoort ons niet klagen hoor!

Zo zijn we begin oktober heerlijk een lang weekend in een kasteel geweest en hebben ons laten verwennen met een culinair arrangement. Prachtig weer hadden we nog, zeker 25 graden. In november / december zijn we 4 weken naar Volendam geweest en in januari zijn we nog een week weze skiën.
Nee, ons hoor je niet klagen. Of we ook nog gewerkt hebben? Natuurlijk, jullie kennen ons toch.

De tuin:
In oktober komt de familie nog een weekje langs. De geraniums worden door moeders winterklaar gemaakt en in de bibliotheek ondergebracht. Het stuk tuin naast de voordeur wordt domweg verwijderd. Het is de noordkant, er komt dus weinig zon. Eigenlijk groeit er momenteel veel onkruid. Nu kun je natuurlijk denken “dan zet je daar toch planten in die dat heerlijk vinden”. Dat zou een prima oplossing zijn, ware het niet dat wij in het seizoen toch slecht aan tuinieren toe komen. De kreet “Doen waar je zin in hebt” geldt eigenlijk toch meer voor het winterseizoen en dan nog met mate.

Het campingsanitair:
Het campingsanitair wordt in september helemaal met de grond gelijk gemaakt. In de maanden tot en met december wordt alles keurig gesloopt en langzaamaan weer opgebouwd. Dat slopen valt echt onder de term “Doen waar je zin in hebt”. Het is hartstikke leuk om te doen echter niet zonder gevaar. Als ik een blok voor Peter vast moet houden en hem vraag of het niet op mijn voeten zal gaan vallen doet dat het natuurlijk toch. Een blauwe teen en een zeer verontwaardigd gezicht. Wat weer een leuke bijkomstigheid is is dat ik nu ook stoere werkschoenen met stalen neuzen heb!

Bouwen campingsanitairHet cement wordt gestort als de familie er is, gelukkig want dat draaien en scheppen is heel erg zwaar! Daarna volgt het opbouwen met de blauwe blokken en het realiseren van alle ruimtes. Het wordt prachtig, het water en electra wordt opnieuw aangelegd en ………….. het blijkt te werken. Ook de indeling die wij op papier bedacht hebben komt prachtig tot zijn recht. Voor we half november naar NL gaan is alles tegelklaar. Het plan is om te gaan tegelen wanneer de temperaturen weer iets omhoog gaan. Naast de sneeuw die ook bij ons vroeg gevallen is is het ook verschrikkelijk koud.

Het hotel:
Nog 3 kamers te gaan. Verleden jaar winter hebben we 3 kamers en de gang opgeknapt en voorzien van laminaat. Nu zijn de laatste 3 kamers aan de beurt. We beginnen met kamer 8 en 9 te schilderen en van nieuw laminaat te voorzien. Kamer 8 krijgt mooie nieuwe gordijnen waar stoffen in verwerkt worden die we gekregen hebben van lieve vrienden in het dorp. Alles gaat vlot en voor oud & nieuw is kamer 8 klaar.

Hotel verbouwenKamer 9 wordt de sauna kamer. In NL hadden wij een infrarood sauna die nu nutteloos op zolder stond. Toch zonde. In het kader van “Doen waar je zin hebt” is er niets lekkerder dan even de pijnlijke spieren en gewrichten bij laten komen in de sauna. Lijkt mij ook heerlijk om te doen na een straffe wandeling.
Daarna beginnen we aan kamer 10. De familiekamer. We zien er een beetje tegenop omdat het naast een ruime kamer ook een hele hoge kamer is. Dus de grote ladder wordt naar binnen gehesen en ik klim met verfpot en kwast helemaal naar boven. Jakkie wat hoog, niet naar beneden kijken en gewoon doen of je op de grond staat. Manlief maakt een mooie alkoof voor om de kachel heen. (Stoot nou niet aldoor tegen die trap!) Het resultaat is echt geweldig. We besluiten om de 1 persoonsbedden te vervangen voor een nieuw romantisch 2 persoonsbed. We kopen nieuwe stoeltjes en een mooie nieuwe kast. Nieuwe, eigengemaakte vitrage, en gordijnen maken het geheel af.
De metamorfose van familiekamer naar luxe kamer is een prachtig feit geworden.

Wat verder:
Ondertussen krijgen we steeds meer zin in het nieuwe seizoen. We blijven dapper bezig met Franse les. We volgen nu in Chateau Chinon volwassen onderwijs met veel huiswerk. Niet altijd leuk maar wel noodzakelijk. Het spreken gaat steeds iets beter, alleen denken die fransen direct dat je vloeiend frans spreekt zodra je woordenschat en kennis over grammatica iets toeneemd. Helaas, zo snel gaat het niet.
We hebben allerlei nieuwe spullen gekocht om Sur Yonne nog mooier te maken. Zo hebben we een heerlijke loungeset gekocht voor op het terras, meters gordijnstoffen om nieuwe gordijnen in de chaletjes te maken, 2 nieuwe douchecabines voor in de chaletjes, nieuwe koelkasten voor in het restaurant, 1 voor de blikjes en 1 voor onze witte wijnen. Ach en verder nog te veel om op te noemen.
Wat zeker nog moet voor het seizoen begint is het campingsanitair tegelen en waarschijnlijk vinden de gasten van de chaletjes het ook wel prettig als er weer een douchecabine staat. Die hebben we er al uitgesloopt maar ze moeten er nog wel in.

Nog even terugkomen op “Doen waar je zin in hebt”. Niet iedereen zal zin hebben in een winter met allerlei verbouwingen maar wij genieten ervan. Voor ons is voelt het als het opknappen en verbeteren van je eigen bedrijf, daarbij ontladen van de drukte van het afgelopen seizoen en voltanken voor het nieuwe seizoen. Nieuwe gasten mogen ontvangen en ze verwennen op Bourgondische wijze.
Dat is ons leven, dat is voor ons “Doen waar je zin in hebt!”

à bientôt, Peter & Annemieke