Août 2011, “Van schoonmaker tot directeur”


Het seizoen is weer in volle hevigheid begonnen. We genieten wederom met volle teugen van alle gasten die wij mogen ontvangen.
Wat vooraf ging:
Het campingsanitair moest natuurlijk nog afgemaakt worden. Dat heeft ons, en vooral Peter, de nodige stress opgeleverd. Het bleef lang koud waardoor hij eigenlijk niet kon beginnen met tegelen. Uiteindelijk hebben we lappen voor de ingang gehangen en een kacheltje binnengezet. Je kon je ‘kont’ bijna niet meer keren maar het tegelen kon beginnen. Nu kan ik heel veel over het tegelproces vertellen maar het eindresultaat is wat telt! Het sanitair is prachtig geworden, 2 heerlijke douches, een afsluitbare ruimte met wasbak, een toilet en een urinoir. Ons grootste compliment is dat een stel bij ons op de camping heeft gestaan, verderging naar de Ardeche en weer terugkwam omdat ze zo verschrikkelijk verwend waren door ons campingsanitair. Tja..daar ga je natuurlijk van stralen.

De douches in chaletje 3 en 4 moesten ook vernieuwd worden. In beide bakken zat een scheur en het schoonmaken was een krim. Een klusje voor de werkweek want die douchecabines zijn loodzwaar en onhandelbaar. Ach, dachten Peter en Ed (broertje), dat doen we eventjes, zo gepiept. Niet echt dus. Een flinke klus met veel pas en meetwerk maar ook hier uiteindelijk een fantastisch resultaat. Tijdens de werkweek is er sowieso weer verschrikkelijk veel werk verricht. De daken van de kampeerbungalows zijn vernieuwd, bomen gesnoeid, hout geruimd en verhakseld voor de paden boven in de tuin, tuin ontdaan van onkruid en heeeeeeeel, veeeeeeeel schoonmaakwerk.

In april start het seizoen. We krijgen weer compleet ander rollen. Schoonmaken, gasten ontvangen, administratie bijhouden, rekeningen maken, geld incasseren, tuin bijhouden etc. etc.
April verloopt prima, het is mooi weer en we hebben veel passanten op de camping en af en toe wat mensen in het hotel. Wat is het weer heerlijk om voor gasten te mogen zorgen en wat is het leuk om ze te zien genieten van alle dingen die wij met zorg en liefde hebben opgeknapt. Mei stort een beetje in, waar het aan ligt weten we niet precies maar de gasten komen niet in grote getalen langs. Onze collega’s hebben dezelfde ervaringen. Een schrale troost. Wat wel een voordeel is is dat wij ruim tijd kunnen besteden aan onze 2 moeders die 2 weken bij ons op vakantie zijn. We genieten met volle teugen al vind mijn moeder het ook wel erg jammer dat er niet heel veel voor gasten gekookt moet worden. Ze vindt niets gezelliger dan met z’n allen in de keuken het eten voorbereiden. Juni, juli en augustus trekken weer helemaal aan. Het hotel en de camping zitten helemaal vol en resultaten die in mei wat achterbleven komen weer op een goed niveau terecht. Gelukkig komt moeders ons is juli 2 weken helpen en kan ze zich helemaal uitleven met helpen in de keuken.
We zijn weer aan het experimenteren met nieuwe recepten die we in de winter uitgezocht hebben. Eén van onze nieuwe favorieten is “Saumon en croûte aux raisins et gingembre” oftewel Zalm in korstdeeg gevuld met boter, rozijnen en gember. Om je vingers bij af te likken. Een favoriet nieuw voorgerechtje is “Carré au fromage de chèvre”, bladerdeeg gevuld met geitenkaas, tomaat en een klein stukje ansjovis erop. Even in de oven, deeg gaar laten worden, kaas laten smelten en smullen maar. We merken dat we steeds meer tijd en vooral rust krijgen om van dit soort dingen te genieten. Een mooi compliment kregen we van Carla, mijn oud-collega “Jullie hebben een mooi evenwicht gevonden met elkaar, jullie stralen rust uit en brengen dit over op je gasten waardoor er een hele goede sfeer met elkaar ontstaat aan de lange eettafel tijdens de maaltijden”. Een campinggast vertelde ons bij zijn afscheid dat het fantastisch is dat je op dit bedrijf kunt kamperen met halfpension.

Nog een klein stukje over de tuin. Het is droog, maar ja bij wie niet. Dus de groentetuin wordt geregeld besproeid met water uit de bron. Gelukkig hebben we een eigen bron want sproeien met kraanwater mag niet meer. De groentetuin heeft het moeilijk en wij dus ook af en toe. Want waarom krullen die blaadjes van de tomaat zo raar en hoezo groeit de ene spitskool als een tierelier en blijft de andere heel klein? Buurman Guy geeft ons raad en daad en moet af toe lachen om onze onnozelheid. De grootste grap vond hij toch wel dat ik bijna de pootknoflook in zijn geheel in de grond heb gestopt in plaats van de teentjes per stuk te poten. Al doende leert men en ik heb ondertussen wel 40 prachtige bollen knoflook uit eigen tuin. Wie had dat ooit verwacht, ik niet. Een recent succes is mijn dahlia! Eindelijk na 3 jaar proberen is het gelukt om dahlia’s boven de grond en ook nog in bloei te krijgen. Wat ben ik trots en wat zit het geluk toch in kleine dingen.

In de Maison en France las ik een stukje over een vrouw die een Chambre d’Hotes is gestart. Zij schrijft dat het heel erg leuk is om de ene keer de rol van schoonmaker te hebben om daarna moeiteloos over te stappen in de rol van directeur. Dat klopt ook, dat is het fantastische aan het hoogseizoen. Continu wisselen van rollen en dit naadloos laten verlopen. Wanneer je dit dan ook nog samen mag doen ben je een gezegend mens!

Voor we het weten is de zomer omgevlogen en rollen we alweer de september maand in. Dit is ook weer een prachtige maand met heerlijke temperaturen en beginnende herfstkleuren. Ideaal weer om de Morvan te voet of op de fiets te verkennen.

Wij wensen jullie een fantastische nazomer en hopelijk tot gauw!

à bientot,

Peter & Annemieke