“Tomate farcie”


“Gevulde tomaten met gehakt”

Ieder jaar zaai ik ‘Tomates Coeur de boeuf’. Dit zijn grote stevige, sappige tomaten, die lekker zoet zijn en worden gebruikt voor het bekende Franse gerecht “Tomate farcie”.
Deze tomaten zijn steviger dan de vleestomaten die wij in NL kennen. Vleestomaten zijn als alternatief te gebruiken voor dit recept. Zoek stevige exemplaren uit.
Ik zaai altijd veel ‘Tomates Coeur de boeuf’. Je weet immers nooit precies wat er allemaal uitgroeit tot een plant en hoe de planten de eerste maand overleven. De zaadjes mogen in huis ontpoppen tot een klein plantje en worden dan verhuisd naar mijn tuinkas. Daar zit hem de crux. Gaat het ’s nachts nog hard vriezen dan gaan er altijd wel een paar dood. Ook al heb ik mijn speciale tuinkaskacheltje voor ze aangedaan. Dit jaar zijn uit alle zaadjes tot mooie plantjes gegroeid en ben ik de trotse bezitter van zo’n 100 tomatenplanten. Best veel dus. Wie op Sur Yonne geweest is weet dat wij veel grond bezitten maar slechts twee inniepinnie groentetuinen om het werk overzichtelijk te houden. De tomatenplanten moeten deze tuinen ook nog delen met andere soorten groenten. Niets is moeilijker dan gezonde planten wegdoen maar een derde of grotere groentetuin is niet realistisch. Dus 50 planten vinden een plekje in mijn groentetuinen en de overige worden weggegeven of verdwijnen alsnog in de poubelle! In de loop van de zomer hoop ik de trotse bezitter te worden van vele kilo’s grote sappige tomaten die uitstekend dienst doen in het recept ‘Tomate farcie’.

Ingrediënten voor 4 personen
• 4 stevige, grote tomaten, bij voorkeur Tomate Coeur de boeuf, als alternatief kunt u vleestomaten gebruiken
• 500 gr half om half gehakt
• versgemalen peper en zout
• verse tijm, oregano, bieslook
• 1 ei
• paneermeel
• 2 tenen knoflook
• 4 kleine zachte tomaten
• 1 rode ui
• 1/2 rode paprika
• rijst voor 4 personen

Bereiding
Was de 4 grote tomaten, snijd het kapje eraf, laat de steeltjes eraan zitten. Hol ze uit met een tomatenmesje. Leg de kapjes opzij. Doe de tomatenprut die uit de tomaten komt in een schaaltje en zet apart. Laat de tomaten op hun kop uitlekken.
Meng het gehakt met de kleingesneden verse kruiden, het ei en de paneermeel. Voeg versgemalen zout en peper naar smaak toe. Gebruik zoveel paneermeel tot de gewenste dikte is bereikt. Gebruik niet teveel, het gehakt mag niet te stevig worden. Maak 4 ballen en stop deze in de tomaten. Leg de kapjes op de gevulde tomaten en duw licht aan.
Snijd de ui en de kleine tomaten klein en snipper de knoflook. Meng dit met de tomatenprut die u uit de tomaten heeft gehaald. Leg het tomatenuien mengsel op de bodem van een ovenschaal en zet de 4 gevulde tomaten erop.
Verwarm de oven voor op 200 C. Zet de schaal 60 minuten in de oven, heeft u grotere of kleinere tomaten met gehakt houd hier dan qua tijd in de oven rekening mee.

Serveren
Maak met serveerringen rondjes rijst op de borden. Druk de rijst goed aan zodat u de rondjes als steuntje kunt gebruiken voor de tomaten. Plaats de gevulde tomaten op het bord tegen de rijstrondjes aan. Leg het tomatenmengsel ernaast en een klein beetje op de rijst. Giet het sap dat vrijgekomen is uit de tomaten over het tomatenmengsel.

Bon appétit!!

Bronvermelding: eigen recept