Tarte à la rhubarbe et amandes


“Rabarber-amandeltaart met sinaasappel”

Net na de winter is de rabarber één van de eerste die zijn hoord boven de grond steekt. Een genot om te zien. Het begint alweer te kriebelen om de groententuin volledig te gaan inrichten. Maar voorzichtigheid is geboden. De vorst kan nog flink roet in het eten gooien. Gelukkig heb ik tegenwoordig een tuinkas waar ik van alles en nog wat kan opkweken. Maar die rabarber. Het blijft een genot om naar te kijken. Ze hebben bijna geen verzorging nodig. Ze groeien en bloeien als het ware vanzelf. Wel even bij strenge vorst goed afdekken, in het voorjaar bloemen verwijderen en als je wilt vermeerderen pollen uitsteken, splitsen en op een nieuwe plek neerzetten. Nu gaat het verhaal dat rabarber maar 7 jaar op dezelfde plek wil groeien. Ik woon hier nu 7 jaar en de vorige eigenaar had op dezelfde plek dezelfde rabarber staan. Dus ik na 4 jaar rabarber uitgraven, splitsen, een deel weer terugzetten en de andere helft elders plaatsen. Heel fijn, nog meer rabarber en de oude planten doen het ook nog prima. Na jaren rabarbercrumble gemaakt te hebben ben ik dit waanzinnige recept tegengekomen op internet. Echt een toppertje!

Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm:

  • 1 sinaasappel
  • 750 gr. rabarber in stukjes gesneden
  • 175 gr. lichtbruine suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gr. zachte boter
  • 3 eieren
  • 125 gr. fijngemalen amandelen
  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje amandelschaafsel (45gr.)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 gr. Boen de sinaasappel schoon en rast de schil in kleine sliertjes. Pers een halve sinaasappel uit.
Doe de in stukjes gesneden rabarber in een kom en voeg de helft van de sinaasappelrasp, 1 eetlepel basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker toe. Zet appart.
Klop in een andere kom 175 gr. boter, 150 gr. basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker tot een cremekleurige massa. Voeg de 3 eieren 1 voor 1 toe. Voeg de gemalen amandelen en het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe. Als dit goed gemengd is het voegt u het sinasappelsap van de halve sinaasappel toe. Doe het beslag in de ingevette springvorm en strijk het glad.
Laat de rabarber in een zeef uitlekken. Verdeel de rabarber over het beslag. Zet de taart in het midden van de oven en bak hem gedurende 20 minuten.
Smeld intussen de rest van de boter. Voeg het restant van de sinaasappelrasp toe, 1 eetlepel suiker en de geschaafde amandelen.
Schakel de oven na 20 minuten terug naar 175 gr. Neem de taart uit de  oven en verdeel het amandelmengsel over de taart. Zet de taart terug in de oven en bak hem in nog circa. 30 minuten gaar en lichtbruin.  Mocht de taart te bruin worden dek hem dan af met aluminiumfolie.

Bon apetit!

Bronvermelding: Allerhande