“Salade de courgettes à la feta et amandes”


“Courgettesalade met feta en amandelen”

In juni komen de eerste courgettes alweer van de planten af. Ik heb jaarlijks drie tot vier planten in de groetentuin staan. Wat begint als een heerlijke verwennerij neemt als snel de vorm van een ware plaag aan. Wat groeien die dingen verschrikkelijk snel. Die planten lijken wel een bodemloze put, er blijven maar courgettes afkomen. Heerlijk natuurlijk maar wat doe je naast het maken van courgettesoep, courgettes inmaken in het zuur, gevulde courgettes etc., nu verder met al die prachtige groene gevallen. In ieder geval niet te groot laten worden want dan zitten er veel pitten in en wordt de courgette snel smakeloos.
Na enig zoekwerk in onze Franse kookboeken en op internet zijn we een recept tegengekomen met rauwe en gebakken courgettes, feta en hazelnoten. Dit recept hebben we als basis gebruikt en bewerkt naar onze eigen ideeën.
Zelfs onze vriend Arjen, die niet zo heel erg gecharmeerd is van die groene dingen, eet zijn vingers bij deze salade bijna op.
Het recept vindt u onder de knop

Ingrediënten voor 4 personen:

• 600 gram courgettes
• 2 el olijfolie
• 5 el walnotenolie
• 1 el sjalotjesazijn
• 100 gram geroosterde amandelschilfers
• 75 gram feta
• zout/peper

Bereiding:
Was de courgettes. Snijd er met de kaasschaaf in de lengte plakken van.
Doe 2 el olijfolie in de koekenpan. Bak de helft van de courgettes in een koekenpan bruin. Vouw ze in drieën op en laat ze op een schaal afkoelen.
Maak in een schaal een marinade van de olijfolie, de walnotenolie en de sjalotjesazijn Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Doe de overgebleven courgetteplakken in de marinade. Zet ze weg in koelkast en laat ze minimaal een uur marineren.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Verbrokkel de feta.

Serveren:
Leg de gemarineerde courgetteplakken op een boterhambordje. Verdeel de in drieën gevouwen gebakken courgettes eroverheen. Bestrooi het geheel met de feta en de geroosterde amandelen.

Bon appétit!!

Bronvermelding: smulweb, uitgebreid met eigen ideeën.