Avril 2012, “Une hirondelle ne fait pas le printemps”


“Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, of zoals de fransen zeggen “Een zwaluw maakt nog geen voorjaar”.
Maar oooo wat is het weer heerlijk als we de roep van de kraanvogels horen die overtrekken terwijl we buiten in het voorjaarszonnetje aan de koffie zitten.
Gisteren hebben we met onze vrienden al buiten kunnen picknicken. Een waar genot. Heerlijk eigengemaakte brietaart begeleidt door een zalig glaasje Bourgondische wijn.
De zaadjes voor de tomaten zitten weer in de potjes, kruiden zijn gezaaid en de eerste knoflookjes steken hun groene sprietjes weer boven de grond. Kortom de eerste stappen voor de moestuin zijn weer gezet. Het doet ons weer verlangen naar het komende seizoen, alle gasten, lekker buiten eten, genieten van het buiten zijn en de prachtige omgeving van de Morvan!

Lac de Pannecière

Lac de PanneciereHet Lac de Pannecière is LEEG! Dat gebeurt eens in de 10 jaar voor onderhoud aan de stuwdam. Het is een spectaculair gezicht. Het lijkt bijna op een maanlandschap. Je ziet de oorspronkelijke route van de Yonne, dezelfde rivier die langs onze camping stroomt en gelukkig niet droog komt te staan, de ruïnes van oude dorpjes (hoopjes steen met bordjes erbij wat het geweest is), bomenrijen (nu zwarte lange dunne staken), wegen en oude bruggetjes. Het is moeilijk voor te stellen dat dit alles zich normaliter op de bodem van het meer bevindt, zo’n 40 meter diep dus. Bij de stuwdam wordt hard gewerkt. Volgens plan moet de renovatie eind 2012 uitgevoerd zijn waarna het meer weer gevuld gaat worden. Het bureau Touristique heeft een 3-tal wandelingen over de bodem van het meer uitgezet. De routes hebben wij voor u klaar liggen in onze bibliotheek.
Gelukkig hebben wij voor de waterliefhebbers het Etang de Baye et de Vaux op nog geen 10 kilometer afstand, maar eigenlijk is het Lac de Pannecière nu spectaculairder om te bezoeken.

Wandelen
Afgelopen winter hebben wij ons wandelarrangement vernieuwd. Liepen de wandelingen voorheen vooral door de Bas-Morvan nu lopen er een aantal ook door de Haut-Morvan. het aanbod is hierdoor meer afwisselend. ook is het mogelijk om naast het 7-daags arrangement een 4- of 10-daags arrangement te boeken. In het 10 daags arrangement is een wandeling van 12 kilometer over de bodem van het Lac de Pannecière opgenomen.
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van onze wandelingen zonder een arrangement bij ons te boeken. In onze bibliotheek staan ordners met wandelroutes voor u klaar.

De stacaravan
Wij hebben de stacaravan volledig gestript. De oude groene vloerbedekking wordt vervangen door laminaat, in de keuken komt zeil, de douche wordt vervangen door een nieuw exemplaar, het 2-persoonsbed wordt vervangen en het stapelbed voor de kinderen wordt vervangen. De bedden krijgen nieuwe matrassen. De horren in de slaapkamers worden vernieuwd, dus weg met het losse gaas dat op de kozijnen zat geplakt en altijd wel ergens losliet en welkom aan de horren met frame die je gemakkelijk open en dicht kunt doen om de ramen te openen.
Het terras krijgt een overkapping en een hekje eromheen zodat het knusser zal aandoen als je op je terras voor de caravan zit. Helaas hebben we van al deze mooie plannen nog geen foto’s. De sloopfase is net achter de rug en aan de opbouw gaan we beginnen.

De kampeerbungalows krijgen ook nieuwe terrassen. Verder hebben we geen grote verbouwplannen.  Deze winter hebben veelal kleine dingen en zaken achter de schermen aangepakt. Zo zijn er diverse douchecabines vervangen, nieuwe gordijnen genaaid voor de 6-persoons kampeerbungalow, een groot opslaghok op de zolder van het restaurant getimmerd, de privé keuken vernieuwd, hebben we onze skikunsten op peil gehouden door een weekje oefenen in de Franse Alpen en hebben we genoten van onze vrije tijd!

Nu met het zonnetje en het voorjaar in de lucht zien wij weer uit naar het seizoen en hebben we weer veel zin om onze gasten in Bourgondische stijl te ontvangen!

IJspret 2012

À la prochaine fois!

Peter & Annemieke