Decembre 2012, “Adieu à 2012 avec un sourire et une larme”.


Sur Yonne ook voor fietsers2012 is alweer bijna ten einde, ons 4e seizoen hebben we naar volle tevredenheid gedraaid. Halverwege het jaar is het spannend of 2012 goed voor ons uit zal gaan pakken. In juli staat de camping vol maar blijft het hotel achter. Gelukkig heeft augustus veel goed gemaakt. De wielerploeg de Trappist uit Amsterdam is een week bij ons te gast. Iedere dag wordt er rond de 100 kilometer weggefietst, ze gaan alle richtingen op. De tochten zijn bedoeld als training voor de grote Jean François Bernard tour die jaarlijks vanuit Corbigny gereden wordt. Helaas is het op deze dag zo verschrikkelijk heet dat veel leden, op een paar diehards na, niet gefietst hebben. Wel is het een superweek geweest waar we met veel tevredenheid op terug kijken.


Naast ons wandelarrangement begint het fietsarrangement nu beter te lopen. We hebben diverse gasten gehad die hier gebruik van hebben gemaakt. De fietsroutes worden langzaamaan overgezet naar GPS routes. Ook hebben we de fietsroutes die de Trappist gefietst heeft als GPS tochten gekregen, waarvoor onze dank! Mooi, want nu kunnen we fietsroutes voor de tourfietser èn voor de wielrenners aanbieden.
September is qua weer een prachtige maand, helaas komen de gasten niet in grote getale opdraven. Wel kunnen we daardoor zelf van het prachtige nazomerweer genieten en worden we uitgenodigd door Marjolein en Theo om heerlijk in de stacaravan te komen eten. Begin oktober komt Ducaticlub NL  een lang weekend bij ons met 12 motoren. Tenminste dat is de bedoeling. Helaas zijn de weergoden ons wederom niet goed gezind. Nu geen hitte maar vooral heel veel regen! Dus komt een deel van Ducaticlub NL lekker met de auto en ook nu komen de diehards gewoon met de motor. Hun doel is om de Superbikeraces op Magny-Cours te zien. Gelukkig is het droog die dag.
Eind augustus pakken we onze franse lessen weer op. Tegenwoordig hebben we privéles. Peter de ene week en ik de andere week. Dit werkt goed. We hebben een geweldige franse leraar, Alex, die naast Frans ook Nederlands spreekt. Niet dat hij dat doet tijdens de lessen maar als we een woord niet snappen zegt hij het 1 maal in het Nederlands, schrijft het op en overhoort ons de keer erop en laat ons zinnen maken met de geleerde woorden. Tja… we willen natuurlijk niet voor paal zitten tijdens zo’n les dus we zorgen er wel voor de woorden en zinnen van binnen en van buiten te kennen. U snapt op de zin “Parlez-vous français?” wij zeggen “Oui je parle français”.

Sur Yonne winterwerkEind oktober sluiten we de boel weer en net als voorgaande jaren is dit prettig om te doen. We hebben genoten van alle lieve gasten en gekke dingen die we weer meegemaakt hebben in 2012 en hebben zin in een winter samen. Wat ga je dan doen, naast het bedrijf winterklaar maken? We kopen een nieuwe auto, een Nissan X-trail, 4-Wheel drive. Peter is naast alle drukte het hele seizoen bezig geweest om een andere auto uit te zoeken. Via internet uiteraard. En “Echt, Annemieke, 2e hands auto’s zijn hier slecht te kopen. Die Fransen rijden hun auto helemaal op en kopen dan een nieuwe!”. Tegen zoveel power en vastberadenheid kan ik niet op en ik zwicht. We rijden naar Auxerre, de dichtstbijzijnde Nissan garage, en gaan kijken. Er staat een witte X-trail, echt afschuwelijk en verschrikkelijk groot. Het enige wat ik uit weet te brengen tegen de verkoper als ik in de auto zit “J’ai perdu!”. Gelukkig heeft hij nog een prachtig donkergrijs exemplaar buiten staan waardoor hij een stuk kleiner lijkt. Na een proefrit worden wij de gelukkige eigenaren van deze donkergrijze Nissan X-trail. Hoeven we niet meer met ons trekkertje zware caravans boven aan de weg te zetten.

In september is Sur Yonne gekeurd om te kijken of we in aanmerking kunnen komen voor een bedrijf met sterren. Ons bedrijf wordt binnenste buiten gekeerd door een zeer vriendelijke Fransoos. Hij heeft er bijna een dagtaak aan maar schrijft een rapport waarin hij adviseert om Sur Yonne met 2 sterren te bekronen. Tout à France is het bedrijf die zijn rapport uiteindelijk goed moet keuren en de sterren uitdeelt. Het duurt een eeuwigheid maar als we in november in Nederland zijn komt uiteindelijk het verlossende woord. Sur Yonne krijgt voor de camping 2 sterren en voor het hotel 2 sterren. Een mooie beloning voor 4 jaar hard werken en renoveren!

Sur Yonne | Vakantie (bootje varen)9 november gaan we voor 4 weken naar Nederland. We verblijven in Uitgeest in een prachtig huis aan het Uitgeestermeer. Ook nu glipt de tijd weer door onze vingers en lukt het niet om alle lieve vrienden te bezoeken. Wel
genieten we van iedereen die we wel zien en zorgen dat de Nederlandse economie weer wat beter gaat draaien door veel winkels leeg te kopen. Wat is het toch heerlijk om van winkel naar winkel te kunnen lopen, gewoon in het Nederlands te vragen wat we willen en na afloop van onze vakantie (?) alles in ons karretje te laden en moe maar voldaan huiswaarts te rijden. Het uitpakken thuis is een feest.

Helaas is de vreugde van korte duur omdat onze vriendin Sjoukje overlijdt en we weer teruggaan naar Nederland voor de crematie. Sjoukje is een half jaar ziek geweest. Als iemand zo ziek wordt en komt te overlijden is het zo waardeloos om zo ver weg te wonen. Gelukkig hebben we Johan en Sjoukje nog kunnen bezoeken tijdens onze vakantie in Nederland.

Wat onze plannen voor 2013 zijn? Nou Parijs bezoeken, lekker wintersporten……. O, jullie willen weten wat de plannen met Sur Yonne zijn?
We gaan de bibliotheek een opfrisbeurt geven. Alles wordt geschilderd, er komt lambrisering, nieuwe fauteuils, nieuwe mappen met, vernieuwde, wandel- en fietsroutes, een map met aanbevolen dagtochten etc etc. De staldeuren voor het sanitairgebouw gaan vernieuwd worden. Er komt campingsanitair voor gehandicapten. Bomen, vooral de dode bomen, gaan gekapt worden. Bordjes met 2-sterren ophangen, hier ruchtbaarheid aan geven in ons dorp en op internet natuurlijk.

Sur Yonne Kerst-2012Maar eerst gaan we genieten van de kerst en willen we jullie fantastische kerstdagen en een gezond en liefdevol 2013 wensen!

MEILLEURS VOEUX,

 Peter & Annemieke!!