Morvan


Hotel-camping Sur Yonne in de Morvan, heerlijk om te wandelenDe Morvan (het Parc régional de Morvan)  is een prachtig heuvelachtig gebied in Bourgondië.

Het is de meest noordelijke uitloper van het Centraal Massief. De Morvan ligt voor een groot deel in het departement Nièvre, waar wij ook toe behoren. Het is een zeer dun bevolkte streek, 15 inwoners per km2. Het gebied was in 1850 wel 4 keer zo dicht bevolkt als nu. De bossen leverden veel werkgelegenheid. Parijs werd van hieruit van brandhout voorzien, wat via de rivieren de Yonne en Cure vervoerd werd. Om het hout sneller in Parijs te krijgen heeft men het Canal du Nivernais aangelegd. Toen dit eenmaal klaar was, werd de werkgelegenheid al veel minder. Dat proces heeft zich daarna voorgezet.

De Morvan is, door het afnemen van de werkgelegenheid, dun bevolkt en erg rustig. Het is een prachtig heuvelachtig gebied dat zich goed leent voor wandelen en fietsen.

De hoofdstad van het departement is Nevers. Een levendige stad met 40.000 inwoners, diverse gezellige winkels en restaurantjes. Voor ons is de dichtstbijzijnde stad Corbigny. Met 1800 inwoners een klein stadje maar omdat het een cantonhoofstad is heeft het een regionale functie voor de streek. Er zijn dan ook verrassend veel winkels.
De 2e dinsdag van iedere maand is er een grote markt.
Iedere vrijdag is er een kleine markt in de winkelstraat.

In Corbigny is een Abdij waar in de maand augustus muziekfeesten georganiseerd worden. In juli is er een theaterfestival en in juni de ‘Salon de la peinture’, beurs van schilderijen.

En dan is er nog Vezelay; zeer bekend onder degenen die wel eens naar Santiago de Compostella wandelden of fietsten. Het is vooral bekend als bedevaartsoord en om zijn abdijkerk, de basiliek van Vézelay. In deze plaats komen veel wandelroutes samen om via één route door te gaan.

Meer weten over de Morvan?

Parc du Morvan (Franstalige site)

Morvan in beeld