Dorpen en stadjes


Nevers, dorpen en steden in de MorvanDe Morvan biedt een scala aan kleine en grotere dorpen en stadjes die het bezoeken meer dan waard zijn;

Auxerre, Beaune, Bibracte, Chateau-Chinon, Clamecy, Vezelay.

 

 

  • Auxerre ligt op ca. 80 kilometer van Sur Yonne. Het is prettig toeven in de bescheiden hoofdstad van het departement Yonne: goede restaurants, interessante musea, een oud stadscentrum met een prachtige klokkentoren, schitterende vakwerkhuizen en een voetbalclub die al 30 jaar tot de top van Frankrijk behoort. Een aanrader is om de stads wandel route te volgen die via blauwe lijnen en een NL beschrijving te volgen is.
  • Beaune ligt op ca. 100 kilometer van Sur Yonne. In een dag kunt u prima op en neer naar deze geweldige wijnplaats met zijn prachtige caves. Het wereld beroemde Hôtel-Dieu (armenziekenhuis) is zeker een bezoek waard.
  • Bibracte was in de 2e tot 1ste eeuw voor Christus de Gallische hoofdstad van één van de machtigste volkeren van Gallië, de Aedui. Het is gelegen op de Mont Beuvray, 821m boven de zeespiegel. Er zijn nog veel Gallo Romaanse overblijfselen te vinden. U kunt een bezoek brengen aan het archeologisch centrum en het museum van de Keltische beschaving. Het nationale Bibracte-terrein, dat nu bedekt is met een prachtig, beschermd bos van 1000 hectare, leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen.
  • Chateau-Chinon is de geboorteplaats van Francois Mitterand. In het Musée du Septennat kunt u de door President Mitterand ontvangen cadeaus bezichtigen. Het Musée du Costumes is een klederdrachtmuseum met kostuums uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Een bezoek aan Chateau-Chinon is leuk te combineren met een wandeling van 4 km, vanuit het centrum naar het hogergelegen bos. U heeft hierbij een prachtig uitzicht heeft over de vallei de l’Yonne.
  • Clamecy heeft een historisch centrum en is gebouwd op een rotsige uitloper op de plaats waar de Yonne en de Beuvron samenvloeien. De rijke geschiedenis van het stadje, en vooral dat van de houtvlotters en enkele illustere persoonlijkheden, dragen ertoe bij om het stadje nog interessanter te maken.
  • Vezelay is een pelgrimsstad en ligt op 20 km van Sur Yonne. U vindt er o.a. de eeuwenoude basiliek Sainte Magdalène. Vézelay ligt op een heuvel, de basiliek is op de top gebouwd en torent hoog boven het dorpje uit. Hier heeft indertijd Bernard van Clervaux opgeroepen tot de 2e kruistocht. Maar deze kerk is toch vooral beroemd omdat Vézelay (volgens het 12e eeuwse boek van Emmerik Picaud) één van de vier plaatsen was van waaruit pelgrims naar Santiago de Compastela zijn vertrokken.

In onze bibliotheek vindt u tal van folders over wat er allemaal in de omgeving te doen is.