Décembre 2014, Après la pluie le beau temps!


Oftewel na regen komt zonneschijn
Na een wisselvallige zomer rollen we een prachtige herfst in. September en oktober brengen ons nog temperaturen van rond de 25 graden. De temperatuur en de schitterende herfstkleuren maken Sur Yonne tot een waar paradijsje. Jaarlijks in september is er in iedere supermarkt een “Foire aux vins” te vinden. Vroeger dumpten de boeren hun overschot aan wijnflessen in de supermarkten om alsnog hun wijnen tegen lage prijzen te kunnen verkopen.
Tegenwoordig is het wat commerciëler maar niet minder leuk. Een week van tevoren ontvangen we de folder van de “Foire aux vins” die we met gasten die belangstelling hebben uitspitten. Een ieder koopt twee flessen wijn en bekleed die met aluminiumfolie. Dan volgt de wijnproeverij op het terras van Sur Yonne. Doel is proeven natuurlijk, welke wijn is lekker, waar smaakt hij naar (aardse tonen, peerdrups) en waar komt hij vandaan! U zult snappen een waar feestfestijn.

Ontdekking van wijngebied Irancy
wijngebied-sur-yonneOnze zoektocht naar lekkere enigszins betaalbare Bourgogne wijnen gaat verder. Irancy is een klein wijngebiedje vlakbij Auxerre, gelegen in een prachtig klein dal. Naast de druivenstokken die er in overvloed staan, worden we verrast door de vele kersenboom. De wijnen hebben de smaak van een typische Bourgondisch pinot noir, helaas als huiswijn nog net even te duur. Wel is Irancy een aanrader als dagtripje. Naast de heerlijke wijnen die je bij de diverse wijnboeren kunt proeven is het een prachtig dorpje om rond te wandelen en heeft het een heerlijk restaurant om te eten. Vlakbij Irancy ligt het dorpje Bailly waar Cremant de Bourgogne geproduceerd wordt. Het bijzondere is dat dit in grotten gebeurd die te bezoeken zijn. Ook hier hebben we weer genoten van een heerlijke proeverij, sorry Peter, jij rijdt terug……

 

 

 

 

Al volop aan de klus
Stilzitten kunnen we niet. Voor eind september staat een grote verbouwing op de rol. Het stookhok wordt volledig gerenoveerd en onze slaapkamer opgeknapt. We krijgen twee nieuwe ketels die in cascade gaan werken en een nieuwe boiler. Tevens wordt de vloer van het stookhok en onze slaapkamer tien centimeter opgehoogd en voorzien van een speciale vloer zodat we geen wateroverlast meer zullen hebben in deze ruimtes. Best prettig om met droge voetjes uit bed te kunnen stappen. Peter zorgt dat alles gesloopt wordt en voert samen met onze oud-ijzer buurman de oude installatie af. Best zwaar hoor! Voor het installeren van de twee ketels, de boiler en tig-buizen hebben we een aannemer in de arm genomen. Superaardige man die geduldig al onze, lees Peters, kritische vragen beantwoord. Het resultaat is prachtig, het ziet eruit alsof we heel Epiry moeten verwarmen in plaats van zes hotelkamers en ons woonhuis, maar het werkt perfect.

En dan is het alweer bijna kerst
En zijn we alweer drie weken in NL geweest, hebben een super swingfeest gegeven omdat we allebei vijftig zijn geworden en hebben we al onze lieve familie en vrienden weer gezien. In de donkere dagen voor kerst bereiden we ons voor op het nieuwe seizoen. We hebben een lijst met werkzaamheden gemaakt voor deze winter en ons huis in kerststijl gebracht (ja ja zowel binnen als buiten, mijn Peter werkt daar ‘spontaan’ aan mee!).
Hebben we nieuwe recepten op onze website gezet:

 

En hebben we te horen gekregen dat Paul en Carla ons volgend jaar helaas niet meer kunnen komen helpen. We zijn dus op zoek naar mensen die ons tijdens het hoogseizoen zes weken willen helpen, vergoeding: verblijf op de camping, één maal per week gratis mee-eten in ons restaurant en veel gezelligheid. Werkzaamheden bestaan uit schoonmaak en tuinonderhoud voor drie uur per dag, zes dagen per week. Heb je zelf zin of ken je iemand stuur dan een mail naar info@sur-yonne.com

 

 

Amicalement,
PETER & ANNEMIEKE